Reptes i Oportunitats en l'àmbit educatiu audiovisual

per Patrícia Remiro,

Reptes i Oportunitats en l'àmbit educatiu audiovisual


Uns dels principals reptes que afronta actualment el sector educatiu és com incorporar nous formats de continguts i recursos digitals que afavoreixin l’aprenentatge i incrementin alhora la motivació dels alumnes i l’experiència educativa. Tecnologies emergents com ara la Realitat Virtual, la Realitat Augmentada o la creació de continguts interactius i tècniques de gamificació permeten millorar les experiències didàctiques i obren noves possibilitats en el camp educatiu.

El passat 13 de febrer de 2018 va tenir lloc, als espais de la SGAE a Barcelona, la Sessió de treball “Reptes i Oportunitats en l’àmbit educatiu audiovisual” organitzada conjuntament entre el Clúster Audiovisual de Catalunya i el Clúster Edutech . La jornada va comptar amb 26 participants d’ambdós clústers i durant la sessió es van poder explorar i treballar diferents idees i oportunitats de negoci que es poden generar en aquest àmbit.

Previ a la sessió de treball, en Miquel Àngel Prats, professor titular de la URL i Director dels estudis de Grau d’Educació Infantil a la FPCEE Blanquerna, va presentar les tendències i perspectives en la utilització de continguts i recursos digitals en l’àmbit educatiu destacant les següents idees:

  • És necessària una pedagogia per interpretar correctament el llenguatge dels mitjans de comunicació i cal un acompanyament als infants i adolescents amb aquests nous mitjans, hem d’estar al dia.
  • Actualment existeixen moltes eines accessibles a internet i gratuïtes utilitzades a l’aula per l’edició audiovisual, presentar continguts, per al disseny i la creació, per experimentar realitat augmentada i realitat virtual o per generar continguts participatius.
  • No obstant això, seria necessària una pàgina concentradora d’eines i recursos educatius actualitzats.
  • Hi ha, a més, una desconeixença en l’àmbit educatiu sobre els drets d’autor i la utilització de recursos educatius.
  • La narrativa cinematogràfica és una eina imprescindible per explicar fets i esdeveniments històrics, biogràfics i treballar valors i actituds.
  • Seria necessari pensar de forma curricular quan plantegem l’ús de continguts digitals. La realització de tallers pràctics metodològics amb l’ús de continguts digitals podria ajudar a que el sector utilitzés més aquests recursos educatius.


Posteriorment es van presentar 4 casos d'empreses que ja estan oferint en el camp educatiu eines o solucions incorporant tècniques en l’àmbit digital o audiovisual:


Durant la sessió de treball es van abordar els següents àmbits d’actuació on en cada un d’ells es van analitzar el principals reptes i possibles oportunitats:

  • Realitat virtual, Realitat augmentada i educació
  • Gamificació i altres recursos participatius
  • Creació de continguts audiovisuals


A partir d'ara les principals idees sorgides durant la sessió s’abordaran per treballar-les a nivell de sector i de la indústria.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte